Καθε ποτε αλλαζετε τα λαδια του αυτοκινητου σας

Πολλά ακούγονται και ακόμα πιο πολλά λέγονται για το πότε πρέπει να γίνει η αλλαγή λαδιών στον κινητήρα ενός αυτοκινήτου. Φυσικά η αλλαγή για τα λάδια του κινητήρα του αυτοκινήτου σας είναι μια πάρα πολύ σημαντική υπόθεση την οποία δεν πρέπει να την αφήσετε στην τύχη της βασιζόμενη σε φήμες, καθώς τα λιπαντικά του αυτοκινήτου σας λιπαίνει τα έμβολα, τα ρουλεμάν, τις αλυσίδες, κλπ ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί και ένα ζωτικό μέρος του συστήματος ψύξης της μηχανής του αυτοκινήτου σας.

Εάν ρωτήσετε κάποιον μεγάλο σε ηλικία τότε θα σας πει ότι κάποιος μηχανικός ή κάποιος από μια αντιπροσωπεία του είχε πει ότι πρέπει να αλλάζει τα λάδια του αυτοκινήτου του κάθε 5000 χλμ. Φυσικά αυτό ήταν αλήθεια αλλά ήταν αλήθεια πριν αρκετά χρόνια καθώς τα τότε λάδια ήθελαν αλλαγή κάθε 5000 χλμ. σε σχέση με σήμερα που αυτό το νούμερο έχει γίνει μεγαλύτερο. Αργότερα στο προσκήνιο ήρθαν τα συνθετικά λάδια αυτοκινήτου και τα χλμ. ανέβηκαν ανάμεσα στα 8000 χλμ. και στα 9000 χλμ. Φτάνοντας στο σήμερα και μετά την ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη στον τομέα των λιπαντικών αυτοκινήτου μπορεί να ακούσετε πολλούς κατασκευαστές να θέτουν το όριο κοντά στα 20000 ενώ άλλοι κατασκευαστές θέτουν το όριο στις 30000 χλμ. Εάν το σκεφτείτε αυτό που προτείνουν είναι 6 φορές επάνω από το όριο του κοντινού παρελθόντος. Φυσικά κανένα από όλα τα παραπάνω δεν είναι απόλυτα σωστά αλλά ούτε και απόλυτα λανθασμένα. Όπως σε όλα τα πράγματα έτσι και στον τομέα της αλλαγής λαδιών του κινητήρα σας τα πάντα είναι ανάλογα με τον κινητήρα , αλλά και γενικότερα το αυτοκίνητο.

Mechanic doing an oil change on a car

Η εύκολη απάντηση είναι ότι δεν υφίσταται πλέον αλλαγή λαδιών στις 3000 χλμ. Αυτά που πρέπει να εξετάσουμε για να σας δώσουμε μια απάντηση είναι οι παρακάτω παράγοντες βάση των οποίον μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς ο χρόνος αλλαγής λαδιών στον κινητήρα του αυτοκινήτου σας.το πότε αλλάξατε τελευταία φορά λάδια
πόσα χιλιόμετρα διανύσατε μετά την τελευταία αλλαγή
την τεχνολογία του κινητήρα
το είδος του κινητήρα (πετρέλαιο ή βενζίνη)
το τι προτείνει ο κατασκευαστής
πως οδηγάτε το όχημα
πόσοι οδηγούν το όχημα
τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν
το ίδιο το λιπαντικό
Στα παραπάνω πρέπει να αναφέρουμε ότι ο προηγούμενος χρόνος αλλαγής έχει να κάνει και με το γεγονός εφόσον ο οδηγός παρακολουθεί την στάθμη του λαδιού και εφόσον ο οδηγός συμπληρώνει λάδι στον κινητήρα. Επίσης πολύ σημαντικός είναι ο τρόπος που κάποιος οδηγάει το όχημα, εάν κάποιος οδηγάει επιθετικά σε υψηλές στροφές τότε η αλλαγή λαδιού χρονικά θα γίνει πιο γρήγορα. Επίσης σε ακραίες συνθήκες τα λάδια “ταλαιπωρούνται” περισσότερο. Τέλος να αναφέρουμε ότι οι καινούριοι κινητήρες είναι τεχνολογικά σε καλύτερη μοίρα στο θέμα του λαδιού.

Για να απαντήσουμε στην ερώτηση του πότε πρέπει να αλλάζουμε λάδια στον κινητήρα μας θα λέγαμε ότι το σημείο των 15000 χλμ. – 17000 χλμ. είναι πάντα το συνηθέστερο και δεν δημιουργεί πρόβλημα στον κινητήρα μας και σε όλα τα άλλα μέρη που λιπαίνει το λάδι εφόσον φυσικά μιλάμε για επόμενα λιπαντικά. Οι παραγωγοί των λιπαντικών κινητήρα πιέζονται συνεχώς από νόμους για να επιμηκύνουν τον χρόνο ζωής των λαδιών που κατασκευάζουν. Αυτό γίνεται για να προστατευτεί το περιβάλλον και έναν τέτοιο νόμο πρόσφατα εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση.