Οι εναλλακτικές θεραπείες στην αντιμετώπιση των πόνων

Οι εναλλακτικές θεραπείες είναι αποδεκτές από πολλούς επιστήμονες για την αντιμετώπιση κάποιων ενοχλητικών, αλλά όχι επικίνδυνων πόνων στο σώμα μας. Μια εξ αυτών είναι ο βελονισμός, μια αρχαία θεραπεία που μας έρχεται από την Κίνα και η οποία θεωρείται εξαιρετικά αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των πόνων της πλάτης.

Αμερικάνοι επιστήμονες διενήργησαν μια θεραπευτική δοκιμή για να συγκρίνουν τις διαφορές μεταξύ της κλασικής ιατρικής και του βελονισμού. Στη δοκιμή αυτή συμπεριέλαβαν 638 ασθενείς, οι οποίοι είχαν χρόνιους πόνους στο κάτω μέρος της πλάτης (οσφυαλγίες). Χώρισαν τους ασθενείς σε 4 ομάδες.

Η μία υποβλήθηκε σε εξατομικευμένη θεραπεία με βελονισμό 4 σημείων, η άλλη σε θεραπεία βελονισμού με τη χρήση των ιδίων σημείων βελονισμού στην πλάτη, στο πίσω μέρος των κάτω μελών τα οποία θεωρούνται από τους ειδικούς αποτελεσματικά για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου του κάτω μέρους της ράχης. Η τρίτη σε μία απομίμηση βελονισμού με τοποθέτηση οδοντογλυφίδων στα ίδια σημεία και η τελευταία με τη συνήθη ιατρική περίθαλψη που λαμβάνουν όλοι οι ασθενείς και που όλοι οι ασθενείς στις 4 ομάδες πήραν.

Οι ασθενείς στις 3 ομάδες με βελονισμό (πραγματικό και ψεύτικο) έκαναν θεραπεία 2 φορές την εβδομάδα επί 3 συνεχόμενες εβδομάδες και στη συνέχεια μείωσαν τη θεραπεία σε 1 φορά την εβδομάδα για 4 εβδομάδες. Στις 8 εβδομάδες, στους 6 μήνες και 1 χρόνο μετά, οι ερευνητές αξιολογούσαν τα λειτουργικά προβλήματα της πλάτης τους, όπως επίσης και το βαθμό ανακούφισης που είχαν από τα συμπτώματα τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δοκιμής αυτής, οι ασθενείς των 3 ομάδων που υποβλήθηκαν σε βελονισμό (πραγματικό και ψεύτικο) είχαν σημαντικά καλύτερη βελτίωση από ότι οι ασθενείς που ακολούθησαν μόνο την κλασική θεραπεία.

Το σημαντικό ήταν ότι τα αποτελέσματα αυτά εξακολούθησαν για ένα χρόνο. Το περίεργο ήταν ότι δεν υπήρξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ασθενών που έκαναν πραγματικό βελονισμό και αυτών που υποβλήθηκαν σε απομίμηση βελονισμού. Οι ειδικοί παρόλα αυτά συμφωνούν ότι ο βελονισμός δρα θετικά στην αντιμετώπιση του πόνου και είναι μπορεί να ανακουφίσει τον ασθενή.

Επιπροσθέτως, όλα δείχνουν ότι με την παρατεταμένη χρήση βελτιώνεται η λειτουργία της πλάτης ενώ, αποδείχθηκε ότι η εξατομικευμένη χρήση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο επίσης. Αυτό που μένει τώρα είναι να εξακριβωθεί είναι οι λόγοι για τους οποίους λειτούργησε θετικά ως προς τους ασθενείς η απομίμηση του βελονισμού.